søndag 25. oktober 2009

Digital mappevurdering

Jeg ser så absolutt nytten av å bruke mappevurdering. Gjennom snart fire år på lærerutdanningen har jeg jobbet med mapper. Jeg har levert inn arbeider, fått tilbakemeldinger og forbedret. Det har vært utrolig lærerrikt, men også mye jobb, det kan jeg ikke legge skjul på. Noen ganger har jeg gjort mitt ytterste til første gangsinnlevering for å "slippe" å gjøre så mye mer videre. Andre ganger hvor årsaker har gjort at jeg ikke kunne jobbet så bra, har jeg fått gode og dårlige tilbakemeldinger. Noen ganger har jeg ikke vært enig i tilbakemeldinger, men det er oftest på grunn av kommunuksjonsutfordringer. Like fullt har dette skapt gode diskusjoner, og det er vel noe av det vi er ute etter?

MEN, her er et stort MEN... KJEMPESTORT. Hvordan i all verden skal jeg klare å få dette til på min skole, i mine fag???? Jeg kjenner jeg får vondt i magen ved tanken. Hvordan griper jeg dette ann?? Joda, jeg ser at mine fag passer til mappevurdering. Jeg fagene naturfag og samfunnsfag. Egentlig ser godt for meg hvordan jeg ønsker det skal være. Problemet er tilgang på datamaskiner og internett. Jeg kan jo ikke forvente at de skal bruke sine egne, eller at de MÅ kjøpe pc eller mac. På vidergående må de jo dette. Slik som det er nå kan jeg ikke en gang kreve at det de leverer er i Word. Grunnskolen skal jo være gratis. Så ja, utfordringene de står i kø, men jeg skal prøve å ikke gi meg.

Jeg ønsker å gjøre slik som det kommer fram i sammendraget til Olga Dysthes:


fremme faglig kvalitet og kontinuitet i læringsarbeidet
• fremme elevenes motivasjon for læring og kunnskap om egen utvikling
• gi et bedre vurderingsgrunnlag enn prøver
• tydeliggjøre sammenhengen mellom oppgaver, arbeidsinnsats, veiledning, kriterier, vurderingsmåter og læringsutbytte


På skolen vår innfører vi nå Fronter. Noe som er er positivt, men det det hjeper jo ikke i forhold til at vi har for få datamaskiner. Til en skole på 400 elever har vi ca 25 stasjonære maskiner, og to klassesett med bærbare. Problemet med de bærbare er at vi ikke internett tilgjengelig overalt. Dermed blir det en kamp og en stor planleggingsjobb og få gjennomført dette.


Jeg tar gjerne mot kommentarer!! :-)





onsdag 7. oktober 2009

Å være digital i matematikk

Det å være digital i matematikk har for meg til nå vært synonymt med å bruke datamaskiner. Det vil si å bruke datamaskinen til Excel, og til å gjøre oppgaver og småspill på nett, for eksempel på matematikk.org. Jeg har ikke tenkt på begrepet digital som det å bruke GPS, stegteller, kalkulator, mobiltelefoner, digitale kameraer, digitale klokker, blodsukkermåler etc. Når jeg tenker på det er det ganske skremmende, samtidig som det åpner flere dører til hvordan jeg kan bli mer digital, og at vi kanskje er mer digital enn jeg først trodde. Det som blir utfordringen er å få satt ting i system.

Jeg har tenkt å lage et opplegg i min klasse (10.trinn) hvor vi skal ha blodsukkermåling som utgangspunkt. Dette blir et tverrfaglig arbeid i naturfag og matematikk. Elevene må skrive rapport med teori, bilder og grafer. Grafene skal lages i Geogebra eller Excel, mens bildene skal redigeres i PhotoFiltre et gratis bilderedigeringsprogram.